Tuesday, 10 January 2012

Set Induksi

Sebagai menarik perhatian murid-murid untuk belajar, mereka bolehlah didedahkan dengan gambar-gambar yang menarik seperti gambar pemandangan, bunga-bungaan, haiwan-haiwan dan pelbagai gambar yang sesuai dengan set induksi dalam p&p.  Selain daripada itu bagi menambah minat murid-murid mereka juga boleh dihidangkan dengan muzik-muzik yang sesuai supaya murid-murid pemulihan lebih aktif dan yakin diri sebelum sesi p&p dijalankan.  Sebagai seorang guru yang bertanggungjawab dan inginkan kejayaan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran.  Guru harus mempunyai daya kreativiti dan inovatif.  Bakat ini perlu dipelajari supaya dapat menghasilkan satu aktiviti dalam p&p yang berkesan.  Selain daripada itu guru juga perlu pandai memilih kaedah dan teknik pengajaran supaya murid-murid tidak merasa bosan ketika sesi p&p berjalan.


 
Gambar ini menunjukkan keindahan alam semulajadi. Guru boleh menerangkan kepada murid-murid betapa pentingnya alam semula jadi kepada kita.  Perlu ditegaskan supaya murid-murid menghargai alam semulajadi dengan berusaha mengekalkan dan memelihara alam ini supaya ianya tetap indah dan harmoni.Gambar ini juga ialah gambar pemandangan yang cantik.  Pemandangan yang indah dapat dilihat dengan riak-riak air yang menghasilkan satu perasaan yang amat tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Pokok-pokok yang tumbuh meliar dalam air nampak cantik dipandang mata.Ini ialah sejenis tumbuhan berbunga yang cantik.  Murid-murid amat suka melihat bunga-bungaan.  Guru boleh menggalakkan supaya murid-murid menanam bunga di waktu petang dan menjadikannya sebagai hobi yang menarik.


Ini pula ialah pemandangan hidupan liar iaitu sekawan gajah yang keluar untuk minum air.  Guru-guru boleh memberitahu kepada murid-murid bahawa gajah hidup di hutan dan ianya adalah haiwan liar.  Banyak perkara boleh diterangkan kepada murid-murid mengenai sesuatu gambar.  Contohnya kenapa gajah ini perlu minum? Apakah habitatnya? Guru-guru juga boleh mengaitkan gambar yang dilihat dengan faktor alam sekeliling dan membawa murid menghayati keunikan kejadian Tuhan.


Dibawah ini ialah pemandangan alam semulajadi yang cantik.
Gambar ini diambil di sekitar Pulau Banding Gerik.

Ini pula ialah gambar pemandangan disebuah pulau.  Gambar ini diambil dari atas.
                                                        


Ini pula ialah sebuah pemandangan yang amat menakjubkan.

No comments:

Post a Comment